Nog tot en met zondag 10 januari is in Museum Warsenhoeck aan de Geinoord 11 de expositie te bezoeken over Anna van Rijn, de bekende 16e eeuwse weldoenster in Jutphaas. Deze jonkvrouwe, die ’s zomers woonde op Kasteel Rijnhuizen en ’s winters in Utrecht, heeft veel betekend voor de Jutphase gemeenschap. Het museum is op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 14.00 – 16.00 uur. Op beide Kerstdagen is het museum gesloten.
Zij leefde in de turbulente zestiende eeuw en bereikte de voor die tijd uitzonderlijke leeftijd van ongeveer 95 jaar. Anna van Rijn was een tijdgenoot van Karel V, Filips II, Willem van Oranje en vele andere bekende figuren uit de geschiedenis. Omdat familieleden van Anna van Rijn hoge posities bekleedden in het Utrechtse stadsbestuur zal zij ongetwijfeld deze historische figuren bij hun bezoek aan de stad Utrecht ontmoet hebben.
Op het Kerkveld in Jutphaas stonden vijf Godskameren, gesticht door Anna van Rijn. Zij bepaalde in 1607 in haar testament dat vrije bewoning zou worden geschonken aan behoeftige mensen. Naast deze Godskameren, beter bekend als de ‘Anna van Rijn-huisjes’, stichtte zij hier ook een dorpsschool voor arme kinderen.
Naast portretten van illustere tijdgenoten en kopieën van historische documenten toont de expositie attributen van het onderwijs in de zestiende eeuw. Ook zijn kleding, rouwborden en andere voorwerpen te zien die betrekking hebben op Anna van Rijn of in haar tijd te plaatsen zijn. Ook zijn bijdragen van het Anna van Rijn College te bewonderen. Op de tussenverdieping in het museum wordt een fototentoonstelling ingericht over het kasteel Rijnhuizen en omgeving, de plek waar Anna van Rijn gewoond heeft.